Perhatian;
Blog ini bukanlah mewakili secara langsung syarikat Asia Herbal Biotech. Anda digalakkan melayari website rasmi syarikat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan ini dan promo semasa syarikat.Kandungan blog ini bertujuan untuk mempromosi aktiviti perniagaan syarikat dan memberi info kepada ahli-ahli yang berminat menjadi Smart Partner syarikat ini.

Sunday, September 19, 2010

Asia Herbal Biotech


Perubatan tradisional China menggunakan pelbagai bahan semulajadi untuk merawat penyakit, di antaranya ialah Cordyceps sinensis. Cordyceps sinensis,  dikenali sebagai cendawan Caterpiller China adalah tanaman milik keluarga ergot. Di Negara China, herba yang jarang- jarang dijumpai ini dikenali sebagai Chong dong chao xia (Worm Winter, Summer Rumput). Ia juga dikenali sebagai aweto di China dan Tibet, dan sebagai Yarchagumba di Tibet. Termasuk kategori cendawan, nutrisi dan bahan aktif dalam Cordyceps mempunyai pelbagai sifat farmakologi yang berkaitan dengan hampir setiap sistem dalam tubuh manusia. Cordyceps sinensis adalah spesies tenggara, China pergunungan hanya dijumpai di ketinggian di atas 2000 meter. Cordyceps sinensis spora tersebar oleh angin selepas pematangan selama akhir musim gugur. Ini menginfeksi dan perlahan-lahan mengambil larva Hepialidae saat menyusu pada akar. Cordyceps sinensis cendawan tumbuh dan jatuh tempo dalam serangga, menyerap nutrisi dan rangkaian perisian dalam larva. Secara berperingkat larva mati dan coklat gelap untuk tubuh berbuah hitam muncul dari tanah, tumbuh dari dahi larva. Panjang, biasanya tubuh berbuah kolumnar mempunyai liputan 3-5cm. Cordyceps sinensis berlangsung sekitar enam tahun untuk melengkapkan kitaran hidupnya. Oleh kerana itu, Cordyceps sinensis semulajadi adalah baik langka dan mahal. 

Tradisional dan berharga untuk Herbologi ubat China, pengamal perubatan kuno percaya itu adalah ubat ampuh untuk semua penyakit. Namun, selama berabad-abad, Cordyceps itu eksklusif untuk maharaja kerana kekurangan dan harganya tinggi. Cordyceps sinensis selalu dianggap sebagai agen utama dalam budaya China. Dengan kemajuan evolusi moden dan teknologi, sebuah kajian perubatan ditemui oleh mikro Teknologi Kawalan Pusat Penyelidikan Lembaga Penyelidikan Universiti Tsinghua, Zhejiang Delta Sungai Yangtze ketika mereka mendirikan penanaman buatan dan pembiakan berbuah Cordyceps sinensis yang segar. Cordyceps sekarang terdapat di pasaran. Muncul dalam pelbagai liputan, sesuai untuk kegunaan  bagi semua yang mencari kebaikan dan peningkatan kualiti kesihatan dan kehidupan.

Kini Syarikat Asia Herbal Biotech Sdn Bhd (AHB)telah mengambil langkah bijak untuk memasarkan sejenis minuman kesihatan Cordy Juice yang mengandungi Cordycep Sinensis dengan campuran 20 jenis buah-buahan dan juga air Heksagon. Menggunakan konsep Multilevel Marketing atau MLM, AHB mampu mengembangkan pasaran jus ini ke seluruh dunia dan sehingga kini walaupun baru 4 bulan beroperasi secara terbuka, AHB telah menjual puluhan ribu botol dan telah memberi sumber pendapatan yang amat lumayan kepada usahawan-usahawannya..

Dipetik daripada POTENSI,
SABTU, 31 JULAI 2010.

No comments:

Post a Comment